Loading...

Unilaterale EVAR met femoro-femorale cross-over bypass

Unilaterale EVAR met femoro-femorale cross-over bypass
Auteur: J. Sprakel, MD - Laatste update: 22-08-2018

Unilaterale EVAR met femoro-femorale cross-over bypass
Operatieverslag Unilaterale EVAR met femoro-femorale cross-over bypass
Indicatie:
Symptomatische infrarenaal abdominaal aneurysma aorta met volledige occlusie van linker iliacale as

Verslag:
Time Out Procedure. Antibitioca-profylaxe middels Kefzol 1000mg iv. Patient in rugligging met armen in 90 graden. Algehele anesthesie. Huiddessinfectie middels Chloorhexidine 0,5% in alcohol 70% met Magenta. Afdekken van abdomen en regio inguinalis beiderzijds. Palpatie van a. femoralis communis rechts. Longitudinale inguinale incisie rechts. Preparen van lateraal naar mediaal tot op de femorale bifurcatie. Identificatie van Poupart. Tweemaal teugelen met vesselloops van a. femoralis communis (AFC) en 1 zijtak. Palpatie van a. femoralis communis links. Longitudinale inguinale incisie links. Preparen van lateraal naar mediaal tot op de femorale bifurcatie. Teugelen met vesselloops van a. femoralis communis, 2 diepe takken van de a. femoralis profunda en a. femoralis superficialis. De vene die anterieur van de a. femoralis profunda sinistra loopt wordt gespaard. Hepariniseren met 5000IE intraveneus.

Aanprikken van de rechter lies bij de AFC. Opvoeren guide wire en inbrengen sheet. In rechter lies wordt met een Terumo via de sheet een straight katheter naar proximaal gebracht ongeveer tot L1. Angiogram en aftekenen van nierarterieen. De accessoire caudale nierarterie links wordt opgeofferd. Inbrengen van back up Maier. Vullen van main device met Heparinewater. Ontplooien van device. Blowback via rechts met aftekenen van iliacale bifurcatie. Inbrengen van rechter poot en ontplooien. Vervolgens wordt de hele protheses gedotterd met een Reliant ballon. Over de back up Maier wordt opnieuw een straight katheter ingebracht tot boven de prothese. Controle angiografie laat een endoleak type 2 zien. Verwijderen van leveringsdevices.

Tunnelen van de Dacron prothese voor het os pubis langs. Lengte arteriotomie over de AFC links. Goede backflow AFP-AFS. Op maat knippen van de prothese. Met een Prolene® 5.0 wordt de anastomose gelegd (E-S). Flushen van de AFC, AFS en de AFP voordat de anastomose wordt geknoopt en de circulatie definitief wordt vrijgeven. Klemmen van de prothese nadat deze is gevuld met heparinewater. Gehoekte vaatklem van de AFC rechts. Lengte arteriotomie over de AFC rechts. Goede backflow uit distale AFC en aanbod uit de proximale AFC. Op maat knippen van de prothese. Met een Prolene® 5.0 wordt de anastomose gelegd (E-S). Flushen van de proximale en distale AFC, voordat de anastomose wordt geknoopt en de circulatie definitief wordt vrijgeven. Verwijderen van de klem van de prothese. 1 extra Prolene 5.0 steel bij de rechter E-S anastomose. Controle op hemostase en pulsaties proximaal en distaal met de steriele doppler. Beiderzijds een kleine Surgicell achtergelaten en drains. Sluiten van de weke delen in 2 lagen met Vicryl® 3.0. De voeten zijn fraai, warm, goede refill, geen trash. De huid met Ethilon 3.0 approximerend gesloten. Sign out procedure. 200cc bloedverlies.

Postoperatieve conclusie:
Symptomatische infrarenaal abdominaal aneurysma aorta met volledige occlusie van linker iliacale as waarvoor unilaterale EVAR tot aan AII rechts (type 2 endoleak) en Dacron 8mm geringde fem-fem crossover van rechts naar links

Device + bypass:
- EVAR Endurant 2 (Medtronic)
- ETUF 25 14 C 102 E
- ETLW 16 16 C 93 E
- AlboGraft® Periphere Graft met Removable Spiraal versterking – Knitted (LeMaitre) – 8mm Dacron geringde prothese

Post-operatieve instructies:
- Morgen Hb, Ht, Na, K, ureum, kreat
- Morgen controles van pulsaties distaal
- Drains verwijderen bji <30cc productie
- Continueren Ascal 1dd80mg
- Retour 2 weken voor wondcontrole, dan plannen voor CT-a 30 dagen na procedure